Zwangerschapsmassage

De zwangerschapsmassage is bestemd voor diegene die tijdens de zwangerschap lichamelijke klachten wil verlichten of geestelijke en emotionele spanningen wil verminderen. Door een zwangerschapsmassage kan de zwangerschap bewuster worden ervaren. Hoe meer je kunt ontspannen hoe effectiever de massage is.

Postnatale massage

Een zwangerschap is een mooie periode met veel lichamelijke veranderingen. Ook na de geboorte zul je merken dat je lichaam veranderd is. Een postnatale massage kan je helpen sneller te herstellen van de bevalling. Je gebruikt je spieren nu anders door bijvoorbeeld borstvoeding of het dragen van je baby. Ook je hormoonhuishouding is nog niet helemaal in balans.

Een postnatale massage kan gegeven worden vanaf 4 weken na een natuurlijke bevalling. En vanaf ca. 6 weken na een keizersnede.


Zwangerschapsmassage kan zorgen voor:

Deze zachte massage zorgt ervoor dat je even helemaal tot rust komt. Het maakt je spieren soepeler en heeft een positief effect op slapeloosheid, verwijdert spanningsknopen in de schouders en nek. Verder kan deze massage zorgen voor minder rugpijn/bekkenpijn. Massage verbetert de doorbloeding en het lymfevatenstelsel. Daardoor wordt de placenta beter doorbloed en komen meer zuurstof en voedingsstoffen bij je baby terecht en wordt de afvoer van afvalproducten bevorderd. Deze massage geeft extra aandacht aan rug, benen en voeten en helpt zo om overtollig vocht af te drijven en eventueel verlichting te geven bij krampen in de benen.


Massage wordt niet gegeven bij:

Hartklachten, Infecties/infectieziekten, verhoging of koorts, kanker, herstelperiode na een operatie of ziekte, trombose.

Hoe ziet de massage eruit:

Een zwangerschapsmassage kan je ondergaan vanaf 15de week in de zwangerschap tot aan het einde van de zwangerschap.

De massage wordt gegeven in een zij en/of rugligging. Er wordt gebruik gemaakt van een zwangerschapskussen om extra steun te geven en de (onder)rug te ontlasten. Vóór de behandeling zal gevraagd worden of de buik ook gemasseerd mag worden. Samen stemmen we af welke massage olie en/of magnesium gel gebruikt zal worden.


Magnesium bij zwangerschap

Tijdens de zwangerschap neemt de behoefte aan magnesium aanzienlijk toe. Dit is nodig voor de groei van de foetus en de verhoogde nier uitscheiding door de hormonale verandering gedurende de zwangerschap. Klachten kunnen worden voorkomen door voldoende magnesium inname, daarom wordt bijna iedere zwangere vrouw aanbevolen om extra magnesium te nemen. Moeders die borstvoeding geven, hebben vaak een groot tekort aan vitale voedingswaarden, veel hiervan gaat immers naar de voeding voor het kind. Wat overblijft gaat naar de moeder. Dit geldt in het bijzonder voor magnesium. Het gebruik van extra magnesium heeft een positieve invloed op de baarmoeder. Het bevorderd de groei van de foetus, maar heeft ook een ontspannende werking waardoor het voortijdige weeën voorkomt. 

In het geval van een zwangerschap is het gebruik van magnesium via de huid bewezen. Door uitwendig gebruik, hoeft er niets ingenomen te worden en blijft het darmkanaal onbelast.

Gebruik en tips

Magnesium kan op verschillende manieren gebruikt worden tijdens de zwangerschap. Voor dagelijks gebruikt kan olie over de armen en schouders/buik en benen gemasseerd worden. Bij harde buiken kan de buik gemasseerd worden met olie of gel. Laat de magnesium vervolgens 20 minuten intrekken. 

Een magnesiummassage kan helpen tegen een stijve nek- en schouderspieren als gevolg van een andere lichaamshouding. Masseer de gel in met strijkende bewegingen en laat vervolgens de gel 15 minuten inwerken. 

In bad gaan met magnesiumkristallen kan helpen tegen onrustgevoelens en slaapstoringen. Het warme warme water in combinatie met de magnesium zorgt voor rust, kracht en energie. Wanneer het bad teveel tijd kost, kan een voetbad met magnesium een soortgelijke oplossing zijn. 

Bron: www.permsal.nl/kennisbank